Czekoladowa uciecha

Czekoladowe mini babeczki"

Czekoladowa uciecha

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min
Stopień trudności: średnie

Składniki

Składniki na ciasto
150 g gorącej czekolady
140 g roztopionego masła
2 jajka
3 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
silikonowe foremki
Składniki na polewę
125 g śmietany
50 g gorącej czekolady

Przygotowanie

  • Oddziel żółtka od białek. Gorącą czekoladę połam na kawałki i wraz z masłem włóż do garnka.
  • Dodaj 2 żółtka, mąkę i cukier waniliowy. W programie FRY (Smażenie) będziesz ogrzewać i mieszać mieszankę dopóki nie zgęstnieje.
  • Zamknij wieko garnka i ustaw program STEW (Duszenie) na czas 15 minut.
  • Białka z cukrem ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj je z mieszanką czekoladową.
  • Silikonowe foremki posmaruj masłem i za pomocą łyżeczki napełnij ciastem. Foremki włóż do garnka, zamknij wieko i w programie OVEN (Przygotowywanie w piekarniku) ustaw czas 30 minut.
  • W kąpieli wodnej ogrzej śmietanę i rozpuść w niej gorącą czekoladę.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij foremki z garnka i pozostaw je do wystygnięcia, następnie wyjmij je na talerz. Podawaj z polewą czekoladową.