Wietnamska zupa Pho

"

Wietnamska zupa Pho

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: średnie

Składniki

2 kości ze szpikiem
500 g ogonówki wołowej
500 g pręgi wołowej
500 g polędwicy cygańskiej, udziec lub łopatki
80 g świeżego imbiru
1 cały cynamon
1 większa cebula
2 czerwone cebule
5 gwiazdek anyżu
3 - 4 ziarna kardamonu
pęczek kolendry
4 cebulki dymki
pęczek rdestu wonnego (mięty wietnamskiej)
pęczek kolendry meksykańskiej
opakowanie kiełków fasoli mung
2 - 3 papryczki chilli drobno pokrojone
4 porcje makaronu ryżowego
1 cytryna pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie

Przygotowanie wywaru
1. Imbir rozetnij wzdłuż, pokrój i ubij tłuczkiem do mięsa. Wraz z pozostałymi przyprawami i przekrojoną cebulą upraż go na sucho w programie FRY (Smażenie) przez około 3 minuty. Kieruj się zabarwieniem cebuli, która w miejscu cięcia powinna być ciemno brązowa. Przygotowane odłóż na bok.
2. Aby wywar był prawdziwy, włóż kości do garnka,zalej je zimną wodą, następnie doprowadź do wrzenia w programie FRY (Smażenie), odlej, umyj kości i powtórz cały proces dodając dodatkowo ogonówkę wołową. Jeśli na powierzchni pojawi się ciemna piana tak samo jak w poprzednim przypadku, powtórz cały proces, w przeciwnym przypadku zdejmij jasną pianę z powierzchni.
3. Następnie dodaj do garnka wcześniej uprażone zioła, sól i pręgę. Ustaw program BROTH (Wywar) na 90 minut. Na końcu posól lub dopraw sosem rybnym.
Przygotowanie zupy
Składniki przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Pho podajemy w głębokich miskach.
1. Zioła przepłucz w wodzie. Rdest wonny je się z łodyżka, odłamuje się tylko drzewiastą część (tak samo jak w przypadku szparagów).
2. Ugotowaną pręgę lub surową polędwicę cygańską (udziec, łopatka) pokrój na cienkie plastry.
3. Na talerzu przygotuj kiełki fasoli mung, drobno pokrojoną kolendrę meksykańską, cebulę dymkę oraz na paski i krążki pokrojoną czerwoną cebulę. Do smaku dodaj kiełki, kolendrę i rdest wonny. Smak zupy dopełnij cytryną i chilli.
4. Makaron namocz na 1 godzinę w zimnej wodzie. Następnie na około 30 sekund zanurz we wrzącej wodzie w sitku i równomiernie podziel do misek, w których makaron jeszcze napęcznieje.
5. Na makaronie rozłóż mięso i dodaj posiekaną kolendrę, cebulę dymkę i pokrojoną czerwoną cebulę. Wszystko zalej gorącym wywarem i natychmiast serwuj.