PAKOWARKA PRÓŻNIOWA VS 8010 - WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRAWIDŁOWEGO PAKOWANIA W PRÓŻNI

Świeżość, wygląd jak również zapach są cechami, które doceniamy u wszystkich potraw. I właśnie z tym pakowarka próżniowa potrafi sobie doskonale poradzić. Cena tego urządzenia waha się w przedziale kilku tysięcy koron czeskich. Jeśli chcesz aby służyła Ci ona niezawodnie i długo, powinieneś znać kilka zasad pakowania próżniowego. Tak samo dobrze powinieneś się zachowywać w stosunku do żywności i środowiska naturalnego.

vakuovacka-320.jpgChroń swoją inwestycję

Pakowarka próżniowa nie jest tania. Jeśli chcesz przedłużyć jej żywotność, wyczyść ją po każdym użyciu zgodnie z instrukcją producenta. Tak samo pracuj z nią zgodnie z instrukcją, unikniesz niepotrzebnego uszkodzenia.
 

Uważaj na okruchy, płyny lub kurz.

Podczas odsysania powietrza trzeba unikać sytuacji, w której mogłoby dojść do wessania niechcianych części lub płynów do mechanizmu odsysającego. Zamroź płynne potrawy przed pakowaniem próżniowym. Podczas pakowania próżniowego na przykład mielonych orzechów, mąki, bułki tartej itp. umieść papierową serwetkę lub filtr do kawy przed częścią odsysającą, dzięki czemu zanieczyszczenia nie dostaną się do wnętrza.
 

Oszczędzaj folię i środowisko naturalne

Poświęć odpowiednią uwagę próżniowemu pakowaniu żywności i staraj się trzymać brzegi folii koło siebie. Jeśli dojdzie do pęknięcia nie musisz wyrzucać folii, wystarczy zbliżyć zgrzew bliżej do jedzenia.
W oszczędzaniu folii pomoże pozostawienie je mniej więcej o 7 – 10 cm większej niż sama żywność.  Folię możesz jeszcze użyć mniej więcej 3x zanim ją wyrzucisz. A dokładniej, każde 2,5 - 3 cm określa ile razy jeszcze użyjesz folii.
 

Pakowanie próżniowe ostrych potraw

Makaron i owoce mogą kłóć. Przed odessaniem powietrza zawiń je w papierową serwetkę.
 

Woreczki z żelem krzemionkowym

Wyrzucamy je a w tym przypadku mogą posłużyć do absorpcji wilgoci – możesz ich użyć bezpośrednio do woreczków do pakowania próżniowego zarówno do suszonych zbiorów jak i do ubrań. Oprócz tego w pobliżu pakowarki próżniowej chronią urządzenie przed wilgocią, korosją, narastaniu grzybów lub pleśni.

 

Pakowanie próżniowe delikatnych potraw

Miękkie owoce podczas pakowania próżniowego bez wcześniejszego zamrożenia uległyby zgnieceniu. Borówki, maliny, truskawki, mięsne kuleczki i pozostałe podobne do nich potrawy najpierw zamroź na tacce do mrożenia i dopiero później odessij powietrze. Zachowają kształt i nie skleją się. Ostrożność musimy zachować podczas próżniowego pakowania sosów lub puree. Zawarte w nich bąbelki powietrza trzeba przed zamrażaniem usunąć poprzez uklepanie.
 

Dokładne oznaczenie

Zapewni przejrzystość i unikniesz pomyłek. Zamiast zupy pomidorowej nie wybierzesz sosu i tak samo nie pomylisz steaków z kotletami.
 

Porcjowanie & przechowywanie

Racjonalne zakupy są powszechnie uważane za najlepszy sposób jak oszczędzać żywność i pieniądze. Większe opakowania bywają korzystniejsze cenowo a późniejsze porcjowanie jest czynnością, przy której nie może zabraknąć pakowarki próżniowej.