Pomidorowo-dyniowy sos Chutney
"
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 150 min
Stopień trudności: łatwe
Składniki
| pomidory |
| dynia Hokaido |
| zmiażdżony czosnek |
| imbir |
garść | rodzynek |
szczypta | soli |
2 łyżeczki | dobrej jakości oleju |
Przygotowanie
- Sos Chutney doskonale pasuje do serów, do grillowanego mięsa albo po prostu zwyczajnie na opieczony tost. Możesz go przygotować prawie z każdego rodzaju owoców lub warzyw, słodki lub ostry w zależności od tego na jaki smak masz ochotę. W naszym czajniku SP 8010 z sitem do gotowania przygotowanie go jest co prawda czasochłonne, program trwa 2 i pół godziny, ale nagrodą za to będzie doskonały smak pełen soku.
- Do czajnika wlej około 3/4 litra wody, do szklanego zestawu do gotowania pokrojone pomidory, które mogą też być ze skórką i dynię Hokaido mniej więcej pół na pół, dodaj zmiażdżony czosnek, drobno pokrojony imbir, garść rodzynek, szczyptę soli i 2 łyżeczki dobrej jakości oleju (z oliwek, dyniowy).
- Zestaw do gotowania włóż do czajnika z wodą i włącz program Chutney. A później już tylko delektuj się egzotyką na talerzu.