Czekoladowa uciecha
Czekoladowe mini babeczki"
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min
Stopień trudności: średnie
Składniki
Składniki | na ciasto |
150 g | gorącej czekolady |
140 g | roztopionego masła |
2 | jajka |
3 łyżki | cukru kryształu |
2 łyżki | mąki |
1/2 łyżeczki | cukru waniliowego |
| silikonowe foremki |
Składniki | na polewę |
125 g | śmietany |
50 g | gorącej czekolady |
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek. Gorącą czekoladę połam na kawałki i wraz z masłem włóż do garnka.
- Dodaj 2 żółtka, mąkę i cukier waniliowy. W programie FRY (Smażenie) będziesz ogrzewać i mieszać mieszankę dopóki nie zgęstnieje.
- Zamknij wieko garnka i ustaw program STEW (Duszenie) na czas 15 minut.
- Białka z cukrem ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj je z mieszanką czekoladową.
- Silikonowe foremki posmaruj masłem i za pomocą łyżeczki napełnij ciastem. Foremki włóż do garnka, zamknij wieko i w programie OVEN (Przygotowywanie w piekarniku) ustaw czas 30 minut.
- W kąpieli wodnej ogrzej śmietanę i rozpuść w niej gorącą czekoladę.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij foremki z garnka i pozostaw je do wystygnięcia, następnie wyjmij je na talerz. Podawaj z polewą czekoladową.